poniedziałek, 11 czerwca 2018
Jak uczyć się to u najlepszych, zaprzyjaźnieni kucharze z L'Antica Pizzeria Da Michele poświęcili swój czas by nauczyć Polaka robić pizze :-)
Wyrabiają tam tylko dwa rodzaje pizzy: Marheritę i Marinarę.
Założyciel tego miejsca Condurros, twierdził, że to dwa jedyne słuszne rodzaje pizzy, a reszta to śmieci. Śmiała teza, ale skoro Pizzeria z powodzeniem funkcjonuje od 1870r i prowadzi ją już piąte pokolenie to musi być w tym jakaś logika...
Nie dostaniecie menu, kelner po prostu podejdzie i zapyta czy chcecie Margheritę czy Marinarę. Mała pizza kosztuje 4 euro, średnia 4,5 a duża 5 euro.
Sukces tego miejsca tkwi w prostocie i w wieloletniej tradycji. Margherita składała się z genialnego ciasta na zakwasie, sosu ze świeżych pomidorów i z mozzarelli Di Buffala (z mleka bawolego), natomiast Marinara to ciasto, sos pomidorowy, bazylia i czosnek.
Ciasto wypieka się w piecu opalanym dębowym drewnem w temperaturze 485 °. 60-90 sekund i gotowe!
p.s. pizzerie możecie kojarzyć z filmu “Jedz, módl się i kochaj”. To właśnie tam Julia Roberts wcinała ogromną Margheritę i przekonała do tego samego swoją (fit) przyjaciółkę :-)
Etykiety:Neapol
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(Atom)
Archiwum bloga
-
►
2017
(25)
- ► października (2)
-
►
2016
(34)
- ► października (3)
-
►
2015
(41)
- ► października (5)
-
►
2014
(37)
- ► października (3)
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Nasze strony firmowe
Polecane BLOGI
Popularne posty
-
Marcin Miller z zespołem "Boys" ikona polskiej muzyki, na stale wpisali się w panteon gwiazd sceny rozrywkowej. Ich największe ...
-
Przykładowe propozycje małych przekąsek finger food podawanych w tym sezonie na Przyjęciach Weselnych w Dworku Różanym to m.in. mus z awoka...
-
Krystyna Podleska Aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna. Grała m.in. w kultowej komedii w reżyserii Stanisława Barei - "Miś...
-
Przystawka zimna potrawa podawana na weselu przed zupą. Czeka na Gości ułożona na stole. Ma szczególne znaczenie wtedy gdy od przybycia g...
0 komentarze:
Prześlij komentarz