poniedziałek, 11 czerwca 2018

Jak uczyć się to u najlepszych, zaprzyjaźnieni kucharze z L'Antica Pizzeria Da Michele poświęcili swój czas by nauczyć Polaka robić pizze :-)
Wyrabiają tam tylko dwa rodzaje pizzy: Marheritę i Marinarę.
Założyciel tego miejsca Condurros, twierdził, że to dwa jedyne słuszne rodzaje pizzy, a reszta to śmieci. Śmiała teza, ale skoro Pizzeria z powodzeniem funkcjonuje od 1870r i prowadzi ją już piąte pokolenie to musi być w tym jakaś logika...
Nie dostaniecie menu, kelner po prostu podejdzie i zapyta czy chcecie Margheritę czy Marinarę. Mała pizza kosztuje 4 euro, średnia 4,5 a duża 5 euro.
Sukces tego miejsca tkwi w prostocie i w wieloletniej tradycji. Margherita składała się z genialnego ciasta na zakwasie, sosu ze świeżych pomidorów i z mozzarelli Di Buffala (z mleka bawolego), natomiast Marinara to ciasto, sos pomidorowy, bazylia i czosnek.
Ciasto wypieka się w piecu opalanym dębowym drewnem w temperaturze 485 °. 60-90 sekund i gotowe!
p.s. pizzerie możecie kojarzyć z filmu “Jedz, módl się i kochaj”. To właśnie tam Julia Roberts wcinała ogromną Margheritę i przekonała do tego samego swoją (fit) przyjaciółkę :-)







0 komentarze:

Facebook

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Polecane BLOGI

Popularne posty